Probiotika för nybörjare: vi reder ut alla begrepp

Probiotika för nybörjare: vi reder ut alla begrepp

Bakterier, flora och mikrobiom…här är allt du behöver veta för att bli proffs på maghälsa

Bakterier
Mikrober och små encelliga organismer. En del av dem är nödvändiga för att vi ska må bra. Andra får oss att bli sjuka.
Gissa vilken sort vi gillar.

Bifidobakterier
En typ av Y-formad bakterie som älskar din mage. De finns där naturligt, men också i vissa fermenterade produkter, som Activia yoghurt.
De betyder att du kan ge de bifidobakterier som redan finns i din mage ett tillskott genom att äta yoghurt med levande bifidus.

Fermentering
En nedbrytning som förädlar dina livsmedel. Som när mjölk blir till yoghurt eller kål till kimchi. Bakterier eller andra mikroorganismer bryter ned socker och kolhydrater till olika syror, gaser eller alkohol. Vi fermenterar våra produkter under 8 timmar i normal kroppstemperatur, 37°C, där bifidobakterierna trivs som bäst.

Tarmflora
Alla bakterier och mikroorganismer som lever i din mage och tarm. Du har mellan 300 och 500 olika sorter i din mage.
Den exakta sammansättningen varierar från person till person och är lika unik som ett fingeravtryck.

Probiotika
Probiotika är levande mikroorganismer som, när de intas i tillräcklig mängd, ger en positiv hälsoeffekt. Ordet probiotika kommer från latinska pro och grekiska bios och betyder ”för livet”.

Mikrobiota
Alla mikroorganismer som lever tillsammans i en viss biologisk miljö. Det kan vara i hela din kropp (inte bara i magen), i en växt eller i ett djur. Bakterier, virus och svampar…om de lever så ingår de i mikrobiotan. Att äta Activia är ett utmärkt sätt att ge magen fler levande bakterier.
(ISAPP 2020)

Mikrobiom
Samma som mikrobiota, fast det inkluderar även genetiskt material. Vetenskapsmän blandar ofta ihop de två begreppen.
Men experter som du känner förstås till den hårfina skillnaden. (ISAPP 2020)

2020 Danone Ltd. Alla rättigheter förbehålls

SV