You are here!!


Vilka av dessa fräscha mattrender har du redan provat?

Du har säkert koll på de senaste hälsotrenderna, men känner dig skeptisk till mattrender som försvinner lika plötsligt som de kommer. Vi har granskat årets hetaste trender inom hälsosam mat och plockat fram de som verkligen förtjänar en plats i ditt kök

Grönkål

Grönkål är fullproppad med vitaminer och har varit en favorit hos hälsomedvetna livsnjutare i flera år. Trots det har det tagit tid för de krusiga gröna bladen att få det erkännande de förtjänar. Grönsakernas okrönte konung är extremt näringsrik samtidigt som den innehåller mycket få kalorier. I likhet med många andra mörkgröna korsblommiga växter kan grönkål smaka lite bittert om du inte tillagar den på rätt sätt. Hemligheten är att koka den. Om du vill använda grönkål i salladen kan du pressa ned lite citron i dressingen för att göra bladen lite mildare.

Baljväxter

Baljväxter som linser, sojabönor, jordnötter, kidneybönor och kikärtor är fettsnåla och innehåller mycket fiber och sammansatta kolhydrater. Dessutom är de enkla att använda i en mängd olika rätter. En blandad bönsallad är inte bara god, utan ger dig också energi som räcker hela dagen. Varför inte laga en kryddstark chili med läckra kidneybönor? Vilket är ditt favoritrecept med baljväxter?

Sjögräs

Nej, vi skojar inte. Sjögräs är en av de hetaste mattrenderna just nu. Sjögräs innehåller höga halter jod, som enligt forskare minskar fysisk och mental trötthet, hjälper mot torrt hår, torr hud och sköra naglar och kan ha flera andra positiva långtidseffekter. Låt dig inspireras av det japanska köket och blanda olika sjögrässorter med sesamfrön för en unik, nyttig och läcker sallad.

Matlagning från rot till blad

Du är miljömedveten och vet hur viktigt det är att undvika slöseri och onödigt svinn. Därför borde det vara självklart att spara och använda alla rester och inte slänga bort blast, stjälkar och annat som blir över. Matgurun Tara Duggan har skrivit en bok om matlagning från rot till blad, vilket innebär att man tar tillvara på alla delar av de frukter och grönsaker man köper. Ge dig själv en utmaning: släng aldrig livsmedelsrester i soporna. Då tvingas du att tänka utanför ramarna och kommer snabbt att upptäcka hur mycket du kan skapa med det som blir över – soppor, grytor, buljonger, sallader och mycket mer.

Infusioner

Din kropp består till 50–75 % av vatten. För att må bra är det viktigt att dricka mycket, men varför nöja sig med en enkel citronskiva i dricksvattnet? Gör en infusion med dina favoritfrukter, säsongens grönsaker och nyplockade örter och skapa en mängd nya, läckra och läskande drycker. Kombinera mango och mynta för en fräsch vårkänsla, eller prova en intensiv infusion med gurka, lime och koriander som verkligen får dig att vakna på morgonen.

Hur många av de fräscha mattrenderna har du redan provat? Har du andra tips som också borde finnas med på listan?

DU KANSKE OCKSÅ TYCKER OM