You are here!!


Så påverkar musik din kropp och själ

Musik påverkar oss, oavsett om det är klassisk musik, jazz, elektronika eller rock. Beroende på vilken musik du väljer kan den ha en lugnande eller stimulerande effekt. Man brukar säga att musik är som balsam för själen. Forskning har mycket riktigt bevisat att musik bidrar till en inre harmoni. Den reducerar vardagsstress, löser upp spänningar och hjälper oss att varva ned. Det har visat sig att långsam musik sänker pulsen och gör att vi andas långsammare. Efter en intensiv dag på jobbet med diskussioner och dokument upp till öronen finns det inget bättre än att slappna av med lugn musik på vägen hem. Varför inte fortsätta lyssna i vardagsrummet? Då kan hela familjen uppleva musikens helande kraft när de ljuva tonerna sprider sig från rum till rum.

Musik förbättrar humöret …

Bra musik kan trolla bort trista miner och ge humöret ett lyft. När vi lyssnar på musik ökar faktiskt hjärnans utsöndring av lyckohormonet dopamin. Musik hjälper alltså hjärnan att reglera sinnesstämningen och göra oss gladare. Det är därför det känns så befriande att lyssna på R&B på högsta volym efter en hård arbetsdag. Musik, och i synnerhet basljud, höjer självförtroendet och ger lyssnaren en maktkänsla.* Om du lyssnar på din favoritartist under löpturen kan det lindra muskelsmärtor och minska dina trötthetssymtom. Så kom ihåg att trycka på play nästa gång du snörar skorna – du kommer formligen att flyga fram.

… och gör dig mer effektiv

Vilken musikstil du än lyssnar på har rytmen en kraftigt stimulerande effekt. Den ger dig energi och nytt mod när du står inför en utmanande uppgift. Musik är ett fantastiskt verktyg när du behöver skärpa din koncentrationsförmåga, men välj instrumentala låtar eftersom sång och låttexter lätt kan distrahera. Vissa tycker att elektronisk jazz fungerar bäst, medan andra föredrar klassisk musik. Genom att sätta på dig hörlurarna och lyssna på musik kan du effektivt stänga ute störningsmoment som e-post, Facebook och arbetskollegornas samtal. Du kan fokusera bättre på din uppgift och jobba snabbare och mer effektivt.

DU KANSKE OCKSÅ TYCKER OM