You are here!!


Så kan yoga hjälpa dig att hitta din inre balans

Vissa kan tycka att yoga är för mycket new age och att det är tillräckligt svårt att hinna med jobb, familj och vänner som det är. Andra kan vara skeptiska till alla märkliga positioner som tycks kräva ett närmast onaturligt balanssinne och en bakgrund som cirkusartist.

Men yoga handlar varken om gymnastik eller akrobatik. Det är en uråldrig indisk tradition som skärper ditt mentala fokus lika mycket som det bygger dina muskler. Oavsett om du väljer lugn hatha eller energisk ashtanga ger regelbunden yoga dig en starkare kropp, bättre hållning och större flexibilitet.

oga handlar om att stärka kopplingen mellan kropp och själ, att skapa en lugn stund där du kan slappna av fullständigt. När tog du dig tid att rensa huvudet senast?

 

Få saker är lika rogivande som att sitta med benen i kors i lotusställning och stilla fokusera på sina egna andetag. Andas in djupt … och andas ut. De mer avancerade positionerna får dig att känna dig mer närvarande i din egen kropp. Den själsliga kopplingen och känslan av harmoni byggs upp allteftersom du rör dig från position till position.

Jag uppmuntrar alltid deltagarna att utforska sina egna kroppar – att böja på knäna, slappna av i armarna och vicka höfterna från sida till sida. Genom att fokusera på hur det känns kan de närma sig rätt positioner”, säger Hermine Prunier som är yogainstruktör i Paris.

 
Poängen är inte att pressa sig själv till det yttersta, utan att utföra varje rörelse lugnt och medvetet. Positionen shavasana, där du ligger ned på rygg, slappnar av fullständigt och rensar tankarna, kan faktiskt hjälpa dig att få en bättre djupsömn. Den aktiverar nämligen utsöndringen av GABA, en signalsubstans som gör att vi kan slappna av, och kan därför lindra problem med stress och sömnlöshet. Och när du minskar den fysiska och mentala stressen i din vardag kommer du att kunna uppskatta de små guldkornen i livet på ett helt annat sätt – både på jobbet och tillsammans med familjen.
DU KANSKE OCKSÅ TYCKER OM