You are here!!


Så förbättrar motion ditt välbefinnande och din mentala förmåga

Du vet hur viktigt det är att träna regelbundet. Det gör dig stark och uthållig, men visste du att hård träning också gör dig gladare och smartare? Ibland sitter lyckan i benen. Upptäck hur motion kan öka ditt välbefinnande och din mentala förmåga.

Du tränar för att känna dig i balans och nå dina mål. Oavsett om du väljer yoga, intervallträning eller långdistanslöpning är fysisk aktivitet en viktig del av din hälsosamma livsstil. Forskning har nämligen visat att motion minskar stressen, ökar välbefinnandet och hjälper hjärnan att prestera bättre. Vi berättar varför.

INTENSIV TRÄNING SKÄRPER MINNET OCH DIN MENTALA FÖRMÅGA

Älskar du att försöka slå ditt personliga rekord? När du pressar dig lite extra för att nå dina träningsmål förbättrar du samtidigt din kognitiva förmåga. Forskare vid University of British Columbia har nyligen upptäckt att regelbunden och intensiv aerobisk träning (där du får upp pulsen och svettas rejält) faktiskt ökar storleken på hippocampus, en del av hjärnan som är avgörande för minnet och inlärningsförmågan*. För att prestera maximalt på jobbet och klara stora mentala utmaningar är det alltså intensiv träning du ska satsa på.

TRÄNING ÖKAR VÄLBEFINNANDET OCH SKAPAR KÄNSLOMÄSSIG BALANS

Förutom att hålla tankeförmågan och minnet i topptrim har forskning också visat att regelbunden träning främjar välbefinnande och känslomässig balans**. De försökspersoner som tränade ofta var mer positiva, upplevde mindre stress, rapporterade mindre ångest och kände ett större välbefinnande.**

För att göra träningen ännu roligare kan du lyssna på musik eller skaffa en träningskompis – det är motiverande med trevligt sällskap och ni kan dessutom hålla koll på varandras framsteg. Som alltid är motivation nyckeln till framgång.

Som du ser finns det tydliga kopplingar mellan hård träning, kognitiv förmåga och allmänt välbefinnande. Är du redo att intensifiera din träning och nå nya fysiska, emotionella och mentala höjder? Kör hårt!

Vad motiverar dig att träna, de fysiska eller de kognitiva fördelarna?

DU KANSKE OCKSÅ TYCKER OM