You are here!!


Så får du ut mer av din kreativitet

Att vara naturligt kreativ är en enorm fördel både i arbetet och i ditt privata liv. Det innebär att du kan tänka utanför ramarna, hitta lösningar på ”omöjliga” problem och ge allt du skapar en personlig, unik känsla. Här är några tips som hjälper dig att få ut mer av din kreativitet på både jobbet och fritiden.

Kreativ på jobbet

Skillnaden mellan fantasi och kreativitet är att kreativa personer förverkligar sina idéer. Och det bästa stället att genomföra alla dina smarta idéer på är förstås arbetsplatsen. Då kan ju både kunder och kollegor uppskatta och dra fördel av din kreativa kraft!

Får din kreativitet tillräckligt mycket näring på din arbetsplats? Det är till exempel mycket lättare att få igång det kreativa flödet i en ljus och trivsam miljö. Kom ihåg att ta korta, regelbundna raster för att slappna av och låta idéerna formas utan störningsmoment.

Om du känner dig stressad över en snäv deadline kan du ställa en timer, lägga undan klockan och telefonen och säga till dina arbetskamrater att du behöver vara ostörd en stund. När du inte har någon som hänger över din axel eller kan se sekunderna ticka iväg blir det enklare att samla tankarna och låta din skaparkraft ta över.

Kreativ på fritiden

På fritiden kan du verkligen släppa loss din kreativitet utan att behöva begränsa dig till arbetsrelaterade projekt. Aktivera din kreativa sida genom att snabbt skriva ned tio idéer inom ett visst område. Det kan vara vad som helst, från olika sätt att fira en väns födelsedag till nya användningsområden för gem (en övning som används i test för att mäta kreativitet). Det är en perfekt uppvärmning för din fantasiförmåga.

Ett utmärkt sätt att få utlopp för din kreativitet är att börja med en ny hobby. Den mänskliga hjärnan älskar att ställas inför nya och stimulerande utmaningar. Anmäl dig till en fotokurs, lär dig att spela ett nytt instrument eller laga ett riktigt avancerat recept.

För att träna dina tankar och undvika att hamna i gamla hjulspår kan du skapa egna kreativa övningar. Kan du till exempel laga en gourmetmiddag med bara fem ingredienser? Kan du rita av alla ansikten du kommer ihåg från bussen i morse? Och om du bara fick använda ett enda ord för att beskriva personerna i din närmaste släkt, vilket ord skulle det vara? Den här typen av kluriga lekar med tydliga begränsningar tvingar hjärnan att fokusera, fantisera och hitta nya lösningar.

Om du vill vara kreativ på dagarna är det viktigt att du sover gott på nätterna. För lite sömn gör dig trög och ofokuserad på morgonen och det blir svårt att väcka skaparkraften till liv. Lägg dig i tid och drick mycket vatten – det är den enkla hemligheten bakom ett kreativt liv, både på jobbet och fritiden.

Känner du dig inspirerad? Gör något kreativt nu!

DU KANSKE OCKSÅ TYCKER OM