You are here!!


Mjölksyrningens historia

Yoghurtens historia

  

10 000 f Kr

Man tror att yoghurt upptäcktes i Asien av nomadiska djurhållare som av misstag lämnat mjölk i solen under dagen. Värmen gjorde att mjölken förvandlades till yoghurt.

 

2 000 f Kr

Yoghurt blir ett vanligt sätt att bevara mjölk från kor och getter.

 

1070

Redan för tusen år sedan var yoghurt en viktig del av den turkiska kulturen. Själva ordet yoghurt kommer sannolikt från turkiska yoğurmak som betyder stelna eller yoğun som betyder tjock.

 

1211

Den mongoliske härskaren Djingis Khan ger jäst hästmjölk (kumys) till sin arme för att göra soldaterna modigare.

 

1670

Turkiska emigranter tar med sig yoghurten till andra delar av världen, inklusive Nordamerika.

 

1905

Den bulgariska vetenskapsmannen Stamen Grigorov upptäcker att yoghurt skapas av en viss mjölksyrebakterie. Den döps till Lactobacillus bulgaricus efter forskarens hemland. 

 

1919

I Barcelona grundar Isaac Carasso företaget Danone. Med hjälp av bakteriekulturer från Pasteurinstitutet i Paris börjar han tillverka yoghurt i större skala. 

 

1933

Ett företag i Prag tar patent på yoghurt med tillsatt frukt.

 

1950

Den amerikanske kostrådgivaren Gaylord Hauser hävdar att yoghurt är ”mirakelmat” i boken ”Look Younger, Live Longer”. Yoghurtens popularitet växer explosionsartat och tillverkningen ökar med 500 % mellan 1950 och 1986.

 

Idag

Danone Nutricia Research fortsätter att använda sin expertis, från val av bakteriekulturer till färdiga produkter, för att förfina företagets produkter, som konsumeras av över 900 miljoner människor i fler än 140 länder.

DU KANSKE OCKSÅ TYCKER OM